ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ,
2007-2013, Leonardo da Vinci
ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΚΑΙ
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο τουρισμός είναι σε παγκόσμια κλίμακα η μεγαλύτερη βιομηχανία και για τη χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς οικονομικής ανάπτυξης αλλά και εθνικής ανάδειξης. Το πλούσιο σε ομορφιά και ποικιλομορφία φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, η σημαντική προϊστορία και ιστορία του τόπου μας, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συνεχώς αυξανόμενης ποσοτικά και όχι ποιοτικά τουριστικής ανάπτυξης. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η αναζήτηση και η εφαρμογή μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Ενός τουρισμού που θα σέβεται τις μελλοντικές γενιές και δεν θα εξαντλεί τις φυσικές πηγές μιας περιοχής, που θα αναζητά τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, θα σέβεται τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους και θα βάζει συμμέτοχο την τοπική κοινωνία στα οικονομικά οφέλη. Θα θεωρεί ότι κάθε τοπικός «θησαυρός» ανήκει στο έθνος και στην Ευρώπη.
Οι «θεματικές διαδρομές» σαν μορφές εναλλακτικού τουρισμού, πχ. διαδρομές αρχαιολογικών χώρων, παραδοσιακών δραστηριοτήτων, μυθολογικά μονοπάτια, γεωλογικά φαινόμενα κλπ βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση. Η εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης φαραγγιών, canyoning και rafting, θα βοηθήσει στην διαχείριση των ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στην κατεύθυνση μιας οικονομικής ανάπτυξης στα πλαίσια της αειφορίας.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα είδος εναλλακτικού εκπαιδευτικού τουρισμού που να στηρίζεται στην Γεωμυθολογία, με βασικό σημείο αναφοράς το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Το θεματικό πάρκο αποκτά ιδιαίτερη αξία επειδή σχετίζεται με την Ιστορία των Προϊστορικών κατοίκων μιας Περιοχής από την οποία προέρχονται οι ονομασίες «Έλλην» (ο γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρας) και «Ελλάς» (η πόλη του Έλληνα) και έχει υποστεί μεγάλες γεωλογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να συσχετιστούν με την «μυθολογική πραγματικότητα» (οι μύθοι προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτά τα φαινόμενα.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν :
Τα θεματικά πάρκα (Γεωπάρκα) της Αυστρίας και ιδιαίτερα το Γεωλογικό Πάρκο Naturpark Sterische Eisenwurzen , νεοσύστατο πάρκο σε περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πάρκο Gesause.
Η σχέση του πάρκου με τη οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής,
Η γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς στόχους του πάρκου που αφορούν μαθητές , εκπαιδευτικούς,, επιστήμονες κλπ.
Η σύνδεση του Πάρκου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τα μνημεία , τα μοναστήρια, τα φαράγγια, τα χωριά, τα ποτάμια, τα δάση και τα λατομεία σιδήρου.
Στις συναντήσεις μας με τους συντελεστές δημιουργίας του Πάρκου αναδείχθηκε η αποφασιστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων στη σύστασή του.
Η επιμόρφωση και η κατάρτιση που απέκτησε η ομάδα από τη επιμόρφωση στην Αυστρία, θα την βοηθήσει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανάδειξη της αξίας και της ίδρυσης Γεωμυθολογικών πάρκων στη χώρα μας, που έχει χιλιάδες μύθους και έντονα Γεωλογικά φαινόμενα και μελλοντικά στην λειτουργία και την βιώσιμη διαχείριση τους.
Το ΚΠΕ Στυλίδας μέσα από το Εθνικό θεματικό σχολικό Δίκτυο «Γεωμυθολογικά μονοπάτια» θα μπορέσει να επιμορφώσει μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών και να αξιοποιήσει την εμπειρία του, για τον εμπλουτισμό του δικτύου και για να ενισχύσει την άποψη, πως εναλλακτικές μορφές ήπιου τουρισμού θα μπορέσουν να δώσουν εργασία, να αναδείξουν τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου μας και ταυτόχρονα να προστατέψουν το μοναδικό και πλούσιο σε οικοσυστήματα περιβάλλον της. Η περιοχή που επισκεφτήκαμε προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθυσμό με τη λειτουργία Γεωπάρκων με τη συμμετοχή όλων των Δήμων και της Περιφέρειας.
Κατασκευές παλαιές και άχρηστες, όπως μια αποθήκη σανού, χρησιμοποιήθηκε για εργαστήριο, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να τεμαχίζουν πέτρες, να φτιάχνουν εκμαγεία κοχυλιών κλπ. Επαναχρησιμοποίηση δηλ. για εκπαιδευτικούς σκοπούς, χώρων και περιοχών που έχουν παροπλιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί η εμπειρία του θεματικού πάρκου που αφορούσε το νερό. Μέσα από μια διαδρομή που συνδύαζε αριστοτεχνικά παιχνίδι - γνώση – βίωμα ,η αξία του νερού και η σχέση με την ποιότητα της ζωής μας προσλαμβανόταν με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Στο πάρκο αυτό βγάλαμε το παιδί που κατοικεί μέσα μας και παίξαμε μαθαίνοντας.
Τα γεωπάρκα στην Αυστρία επιλέχτηκαν γιατί συνδυάζουν την τουριστική ανάπτυξη με το σεβασμό στην φύση και την προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης στα πλαίσια της αειφορίας. Η γνώση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία Γεωμυθολογικών πάρκων στην περιοχή μας αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.
- Ο προγραμματισμός της επίσκεψης εμπεριείχε επισκέψεις σε περιοχές ιδιαίτερης αξίας
που πρέπει να προστατευθούν από το μαζικό τουρισμό.
- Συναντήσεις με ειδικούς, ενημέρωση και συζήτηση για την διαχείριση και προστασία περιοχών κάλυψαν πολλές από τις ερωτήσεις και προβληματισμούς.
- Δίνεται έμφαση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση και την αξιοποίηση των μνημείων πολιτισμού στις αγροτικές περιοχές και τις στρατηγικές ανάπτυξης και στην αναγκαιότητα προστασίας των βιοτόπων των ποταμών, την αναγκαιότητα προστασίας της φύσης και τη δυνατότητα διαχείρισης της στα πλαίσια μιας αειφορικής ανάπτυξης.
Το επταήμερο περιλάμβανε όλες τις διαστάσεις μιας ολοκληρωμένης βιωματικής επιμόρφωσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ
Αναχώρηση για Grossreifling, άφιξη στο ξενοδοχείο, Gasthof Schnabl – Grossreifling.
ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ:
ΤΟ ΓΕΩΚΕΝΤΡΟ,ΤΟ ΓΕΩΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ GAMS.
Ολόκληρη η ημέρα αφιερώθηκε στο ρόλο της Γεωλογίας στις ανέσεις(ευκολίες) του GAMS, όπως ονομάζεται το Γεωχωριό, του φυσικού πάρκου EISENWURZEN. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της Γεωλογίας, στις εκθέσεις και στον τομέα των διαφόρων ομάδων-στόχου και στην διάδραση ανάμεσα στη φυσική διατήρηση (αειφορία) και στον τουρισμό.
Επίσκεψη στο St.Gallen, στο κέντρο πληροφόρησης, το Γεωπάρκο (Geoline) της περιοχής και τις δραστηριότητες οικοτουριστικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος που εντάσσονται στα πλαίσια της λειτουργίας του.
Ακολούθησε Επιστημονική ξενάγηση από τον εμπνευστή και επιστημονικό συνεργάτη του GEOPARK ομότιμο καθηγητή γεωλογίας τέως διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και τέως πρόεδρο των Γεωπάρκων της Ευρώπης. κ Kollmann.
Για την ιστορία της περιοχής, σημαντικό στοιχείο απετέλεσαν τα πλούσια σε σίδηρο πετρώματά της στα οποία στήριξε την ανάπτυξη της. Η οικονομική αυτή δραστηριότητα σταμάτησε πριν 15 χρόνια και έδωσε στροφή σε διαφορετικούς τομείς ένας από τους οποίους είναι και ο τουρισμός που αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς.
Τα τελευταία χρόνια το μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον της περιοχής έδωσε την ιδέα της δημιουργία ενός Γεωπάρκου, που θα αποτελούσε τον κεντρικό άξονα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με το τουρισμό. Έτσι δώδεκα κοινότητες της περιοχής ίδρυσαν κοινό τουριστικό οργανισμό με την επωνυμία geoline . Η φιλοσοφία του οργανισμού ήταν να τονώσει τις δραστηριότητες της περιοχής και να συγκρατήσει τον πληθυσμό μέσα από την αντίληψη της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και μιας ειδικής μορφής τουρισμού, του Γεωτουρισμού, σε συνδυασμό με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Η περιοχή έχει γύρω στους 12.000 κατοίκους. Υπάρχει μια συνεχής διαρροή κυρίως στο επίπεδο των μορφωμένων κατοίκων που αγγίζει το ποσοστό του 10% κάθε χρόνο. Οι αλλαγές στη διαχείριση του δάσους και ο εκμοντερνισμός στην εξόρυξη του σιδήρου οδήγησαν στην ανεργία μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Κάθε χωριό επέλεξε ένα θεματικό πλαίσιο με επίκεντρο τη γεωλογία για να αναπτύξει τις δραστηριότητές του. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν χώροι αρχιτεκτονικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος όπως κάστρα και μοναστήρια για να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της οικοτουριστικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μουσικό φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο κάστρο της περιοχής το Gallestein, το οποίο διαθέτει Concert Hall . Το κάστρο ολοκληρώθηκε το 1052 μ.χ, υπήρξε το πρώτο κτίσμα της περιοχής και διοικητικό κέντρο για πολλές δεκαετίες. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 200 με 300 καλλιτέχνες.
Στο ξεκίνημα της ιδέας έγινε επιστημονική έρευνα η οποία στη συνέχεια υποστηρίχθηκε με ευρωπαϊκά προγράμματα. Δημιουργήθηκαν σύνθετα πακέτα διακοπών με διάφορες μορφές ψυχαγωγίας αλλά και εκπαίδευσης που συμπεριλάμβαναν ύπνο και διατροφή στην περιοχή. Στήθηκαν θεματικές δραστηριότητες για να προσελκυστούν νέοι και οικογένειες. Αξιοποιήθηκαν τα τοπικά προϊόντα . Στόχος ήταν όλοι οι τομείς ανάπτυξης της περιοχής ( γεωργία, τουρισμός και πολιτισμός) να συνδεθούν και να αναδεχθούν μέσα από έναν κεντρικό άξονα όπως η γεωλογία συμπεριλαμβάνοντας όλα τα χωριά της περιοχής. Παράλληλα αναπτύχθηκαν πρωτότυπες δραστηριότητες για τους μαθητές των σχολείων όπως η συλλογή υλικών κατά μήκος του ποταμού Εnns που διασχίζει την περιοχή του τα οποία τα ζωγράφισαν, τα μετέτρεψαν σε μικρά έργα τέχνης και τα παρουσίαζαν σε έκθεσή τους στο σχολείο. Επίσης η εργασία τους σε λιμνούλες για να μελετήσουν την καθίζηση των υλικών στο χώρο και το χρόνο.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Γεωλογικό κέντρο Geocenter στην Gamp ο Δήμαρχος της οποίας κ. Hermann Lussmann που υπήρξε δραστήριος πολιτικός και η Τοπική αυτοδιοίκηση του St. Gallen βοήθησαν ουσιαστικά στο ξεκίνημα όλων των πρωτοβουλιών με την ίδρυση του Geocenter. Το όλο project χρηματοδοτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα Leader με συμμετοχή τα τρία τελευταία χρόνια κατά 42%. Το υπόλοιπο χρηματοδοτήθηκε από την περιφερειακή διοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση.
Η κυρίαρχη και καθοριστική σκέψη που αναπτύχθηκε από τον διαχειριστή του γεωλογικού πάρκου κ. Reinhard Mitterbaeck ήταν << στην τουριστική ανάπτυξη πρέπει να έχεις πρωτοτυπία>>.
Ξενάγηση και εκπαίδευση στο GEOCENTER
Το Geocenter είναι ένα μοντέρνο κτίριο που ολοκληρώθηκε το 1999 και στο οποίο ο επισκέπτης αποκτά τις πρώτες γνώσεις για τη γεωλογία της περιοχής. Με απλούς αλλά ιδιαίτερα παραστατικούς χάρτες που διατρέχουν τη γεωλογία της Ευρώπης με έμφαση στην Αυστρία(Άλπεις-Αλπική ορογένεση-Νεογενές -30 εκ. χρόνια πριν ) ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα βασικά απολιθώματα π.χ. του ιχθυόσαυρου, των ρουδιστών,των αμμωνιτών) και τέλος αποκτά βοηθητικό πληροφοριακό υλικό.
Μέσα από την ξενάγηση στο Γεωκέντρο (geocenter) δίνονται οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη για την επίσκεψη στο πάρκο. Σημαντικές πληροφορίες δίνονται από τον κεντρικό γεωλογικό χάρτη.
Στο κέντρο υπάρχει χώρος για να εργάζονται οι μαθητές και να προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο τις πληροφορίες που τους δίνονται.
Γεωλογικό εργαστήριο Geo workshop
Μέσα στο Γεωπάρκο ένα παλαιό κτίριο, που χρησίμευε για συγκέντρωση σανού, αναπαλαιώνεται για να γίνει χώρος εργασίας-εκπαίδευσης για τους μαθητές και όχι μόνο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να κόβουν και να λειαίνουν πετρώματα, θα κάνουν λεπτές τομές καθώς και εκμαγεία από απολιθώματα και θα παίρνουν δείγματα της δουλειάς τους σαν ενθύμιο από την εμπειρία τους στο πάρκο. Είναι χώρος μικρός αλλά θα βοηθήσει στη άσκηση των παιδιών στη χειρονακτική εργασία και την απόκτηση εμπειριών σε ένα τομέα που γνωρίζουν ελάχιστα γιατί και η διδασκαλία της γεωλογίας στο σχολείο είναι υποβαθμισμένη.
Γεωλογική διαδρομή- GEOTRAIL
Στόχος της διαδρομής είναι:
Να δουν οι επισκέπτες τη γεωλογική δράση του νερού δηλ.την επίδραση που ασκεί η δύναμη του νερού στη διαμόρφωση των πετρωμάτων
Να κατανοήσουν τις μορφές των πετρωμάτων και τον τρόπο σχηματισμού τους αλλά και τον τρόπο διαμόρφωσης του τοπίου γενικότερ .Η διαδρομή είναι ένα μονοπάτι κατά μήκος ενός φαραγγιού. Μέρος της διαδρομής, αποτελεί μια εντυπωσιακή υπερυψωμένη ξύλινη κατασκευή μήκους 800μ παράλληλα προς το πλευρικό τοίχωμα του φαραγγιού που ολοκληρώθηκε το 2007. Η γεωλογική διαδρομή έχει 48 σημεία με επισήμανση και πληροφορίες σε κάθε σημείο. Ο επισκέπτης εφοδιάζεται δωρεάν από το κέντρο πληροφόρησης με ένα φυλλάδιο, στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα πετρώματα σε κάθε σημείο. Υπάρχει πολύ πλούσια βλάστηση κατά μήκος του γεωλογικού μονοπατιού που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για όσους έχουν βοτανολογικό ενδιαφέρον.
Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει σπήλαιο που θεωρείται το μεγαλύτερο σπήλαιο γύψου στην Κεντρική Ευρώπη. Νερό από θερμές πηγές μετέτρεψε το ανθρακικό ασβέστιο των ασβεστόλιθων σε γύψο γεγονός που δίνει την ιδιαιτερότητα στο σπήλαιο. Η ύπαρξη του σπηλαίου δίνει ακόμα ένα ενδιαφέρον στη διαδρομή μια και η επίσκεψή του εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία.
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ADMONT ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Κύριος στόχος του σεμιναρίου ήταν η μελέτη της πολιτικής του μοναστηριού σε σχέση με την ευρύτερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Admont ιδρύθηκε το 1074. Είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Στυρίας και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου Gesäuse. Η σπουδαιότητά του ξεπερνούσε τα όρια της περιοχής και επηρέασε και επηρεάζει την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου για πάνω από 900 χρόνια.
Ο πυρήνας λειτουργίας του μπορεί να συνοψιστεί στις λέξεις: προσευχή, εργασία, μελέτη.
Το μοναστήρι διαθέτει θεραπευτήριο και σχολείο όλων των βαθμίδων εκπ/σης με 700 μαθητές. Άλλες δραστηριότητες (όπως εμπορία ξυλείας και δασοκομία) απασχολούν 500 εργαζόμενους και αποτελεί έτσι βασικό πόλο έλξης της περιοχής. Έχει 32 μοναχούς, που κάποιοι είναι και δάσκαλοι του σχολείου.
Η κύρια πνευματική έλξη του μοναστηριού είναι η τεράστια βιβλιοθήκη του-η μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη στον κόσμο- και το νέο μεγάλο μουσείο του.
Η σημερινή βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε σε ρυθμό Ροκοκό από τον Γκόταρντ Χαïμπεργκερ το 1774 και ολοκληρώθηκε από τον Γιόζεφ Χούεμπερ. Οι σκάλες που οδηγούν στη μεγάλη αίθουσα της βιβλιοθήκης είναι από μαγνησίτη (pinolit) και οι τοίχοι του διαδρόμου διακοσμούνται από πίνακες του 18ου αιώνα. Η μεγάλη αίθουσα έχει μήκος 72 μέτρα και ύψος 12 μέτρα. Το πάτωμά της είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να φαίνεται πότε σαν σκαλοπάτια, πότε σαν κύβος και πότε σαν βιβλίο. Οι κίονες είναι από μάρμαρο του Σάλτσμπουργκ. Οι νωπογραφίες της οροφής απεικονίζουν τις τέχνες, τις φυσικές επιστήμες και τη θρησκεία και δημιουργήθηκαν από τον Μπαρτολομέο Αλτομόντε (1776-1777). Σε αυτήν την αίθουσα υπάρχει «μυστική έξοδος» φτιαγμένη έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η αρχιτεκτονική της αίθουσας.
Την αίθουσα διακοσμούν αγάλματα από φλαμουριά επικαλυμμένα από χαλκό με συμβολικό χαρακτήρα όπως ο θάνατος-η ημέρα της κρίσης, η πορεία προς την κόλαση, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και η έξοδος-πορεία προς τον παράδεισο. Στο βάθος της αίθουσας υπάρχουν τα αγάλματα των μαθητών του Ιησού Λουκά, Ιωάννη, Μάρκου και Ματθαίου και στο κέντρο αναπαράσταση του νεαρού Ιησού στο Ναό.
Στην αίθουσα υπάρχουν διώροφα ερμάρια, από ξύλο φιλύρας από τον καλλιτέχνη Γιόζεφ Σταμπλ, στα οποία βρίσκονται 70.000 βιβλία που έχουν ανατυπωθεί. Τα παλαιά βιβλία βρίσκονται σε άλλες αίθουσες και υπάρχουν χειρόγραφα που εκτίθενται σε προθήκες άλλων αιθουσών. Παρόλη την καταστροφική φωτιά του 1865, διασώθηκαν 160.000 τόμοι και συνολικά 200.000 βιβλία υπάρχουν σε διάφορες αίθουσες. Όλα τα βιβλία (ιστορία, φυσικές επιστήμες, νομικά κ.λ.π.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και επιστήμονες. Το πιο σημαντικό βιβλίο θεωρείται ότι είναι τα Πατερικά Κείμενα.
Η νότια πτέρυγα του μοναστηριού έχει μετατραπεί σε μουσείο με ιστορικά κειμήλια αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης. Σε αυτό το χώρο δεσπόζει το μουσείο φυσικής ιστορίας με μακρά παράδοση επιστήμης καθώς οι καλόγεροι πίστευαν ότι η επαφή με τη φύση είναι υπηρεσία προς τον Θεό. Διαθέτει herbarium, συλλογές εντόμων, ορυκτών - πετρωμάτων, ταριχευμένων ζωικών ειδών και μετεωριτών. Μεταξύ των απολιθωμάτων κυριαρχούν απολιθώματα προϊστορικών οργανισμών όπως του Ιχθυόσαυρου που έζησε πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια. Όλα αυτά συμπληρώνονται από μία παρουσίαση της ιστορίας του μοναστηριού με πολυμέσα.
Η εκκλησία του μοναστηριού –μετά την καταστροφική φωτιά του 1865- ξανακτίστηκε σε νεογοτθικό ρυθμό.
Οι σημερινές δραστηριότητες του μοναστηριού έχουν ενδυναμώσει το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή και είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για την ανάπτυξη της.
Η εκκλησία του Φράουνμπεργκ
Σε κοντινή απόσταση από το Admont, πάνω σε ύψωμα κοντά στον ποταμό Ένς, βρίσκεται η εκκλησία του Φράουνμπεργκ του 15ου αιώνα, που ξαναχτίστηκε σε ρυθμό Μπαρόκ. Από τον περίγυρο της εκκλησίας, οι Άλπεις υψώνονται αγέρωχες και μεγαλοπρεπείς και φαίνεται πανοραμικά η κοιλάδα του ποταμού Ένς. Διακρίνεται ο ποταμός και η υπολειμματική παρόχθια υγροτοπική βλάστησή του, που δηλώνει παλαιές διαδρομές του και μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια γενική εικόνα της διαχείρισης του ποταμού στο πέρασμα των χρόνων και των χρήσεων γης στην περιοχή.
Καθοδόν προς το Admont, στην κοιλάδα του ποταμού Enns παρατηρήσαμε:
Αποθέσεις της τελευταίας παγετώδους περιόδου (μορένες)
Τριαδικούς δολομίτες και ασβεστόλιθους στα γύρω βουνά
Μια σειρά υγροτοπικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν πολλά έλη και έχουν μεγάλο οικολογικό και ορνιθολογικό ενδιαφέρον.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3:
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΟΠΟΥ,PÜRGSCHACHNER MOOR
(PÜRGSCHACHNER BOG)
Επιστημονική ξενάγηση από τον κ. Dieter Weissensteiner
Κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι η μελέτη της τουριστικής ανάπτυξης και των μέτρων προστασίας σε μια προστατευόμενη περιοχή (Pürgschachner Bog).
Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 λόγω της ύπαρξης οικοτόπου προτεραιότητας (peat bog). Πρόσθετα έχει και ορνιθολογικό ενδιαφέρον και γι αυτό αποτελεί τμήμα περιοχής Ramsar. Στην ουσία πρόκειται για ένα υγροτοπικό οικοσύστημα (τύπος έλους- peat bog) που το διαχειρίζονται στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας. Η διαχείριση αυτή αφορά παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας για:
α) Τη διατήρηση των υπαρχόντων οικοτόπων.
β) Τη δημιουργία βιοτόπων με στόχο τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας,
γ) Τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω οργανικών καλλιεργειών αυτόχθονων φυτικών ειδών σε συνδυασμό με παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και επιστημονική έρευνα και
δ)Την ανάδειξη του χώρου (περιβαλλοντικό μονοπάτι, μέσα ερμηνείας περιβάλλοντος, παρατηρητήρια, έντυπο υλικό, έμπειροι οικοξεναγοί) με στόχο την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής
4η ημέρα: 2 Μάη 2008,
Αναχώρηση για το Gesaeuse National Park μέσω του St. Gallen Στη διαδρομή παρατηρούμε τον πύργο Gallenstein, και την πανέμορφη οροσειρά Buchstein (2.224m) των Gesauese.
Στη διαδρομή προς το Weng παρατηρούμε το κτίριο σκοποβολής και μονοπάτι για ποδηλασία.
Επίσης παρατηρείται η οροσειρά, (μετά)σχηματισμένη από την παγετώδη περίοδο, καθώς και ασβεστόλιθοι από υφαλογενείς εξάρσεις, που προέρχονται από την εποχή των παγετώνων (180 - 200.000 χρόνια.)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 4:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ GESAUSE.
Τα μεγαλύτερα ζητήματα των Εθνικών πάρκων είναι:
-Η διατήρηση της φύσης
-Η εκπαίδευση και
- Η ψυχαγωγία
Το εθνικό πάρκο GESAUSE που ιδρύθηκε το 2002, είναι το νεότερο στο είδος του στην Αυστρία. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία βιοτόπων, από τις πεδιάδες των ποταμών μέχρι τις κορυφές των βουνών, που φτάνουν σε υψόμετρο πάνω από 2300 μέτρα.
Το σεμινάριο ασχολήθηκε με τη σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πάρκου, σε θέματα προστασίας της φύσης.
Το κέντρο πληροφόρησης του πάρκου Gesause βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, στη διασταύρωση για Weng. Ενημέρωση από τον διευθυντή Martin Hartmann ( Μηνανικός δασών) για το πιο πρόσφατο κηρυγμένο Εθνικό πάρκο της Αυστρίας από τα εξι (6) συνολικά και αναφορά στα γενικά στοιχεία του Gesaeuse με εκταση 11.000 εκτάρια (110.000στρέμματα).
Στόχος είναι η διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης(conservation, recreation), η Εκπαίδευση (education), η Ψυχαγωγία - Τουρισμός και η Έρευνα (research, investigation).
Η ενημέρωση έγινε με προβολή 20λεπτου Video για το Gesaeuse National Park:
Στοιχεία του πάρκου:
Από την συνολική έκταση , η ζώνη προστασίας καταλαμβάνει το 14% του συνόλου και το υπόλοιπο 84% είναι το φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Το Υψόμετρο είναι από 490μ έως 2.370μ ( στην κορυφή.), δηλ. υπάρχει υψομετρική διαφορά 1.880μ.Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς: Το 99,3% ανήκει στη περιφέρεια της Στυρία, το 0,5% είναι το ποτάμι και το 0,2% είναι ιδιωτικές εκτάσεις.
Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία φυσικών περιοχών:
Αλπική περιοχή (Alpine areas): 31%
Θαμνώδης περιοχή (Scrub-land): 13,5%
Δασική περιοχή(Woodland): 50%
Νερά (Open water): 0,5%
Λιβάδια, βοσκοτόπια (high pasture, meadow): 5%
Καθοριστικό ρόλο παίζει ο ποταμός Enns, o oποίος διασχίζει το Εθνικό πάρκο Gesaeuse δημιουργώντας την πλούσια κοιλάδα μεταξύ των οροσειρών των Άλπεων, με πλούσια και σπάνια διαστρωμάτωση – διαφορετικές φάσεις του φυσικού περιβάλλοντος - από την εποχή των παγετώνων πριν από 250.000 χρόνια καθώς και ίχνη χλωρίδας και πανίδας . Αθλήματα με rafting, sci, ποδηλασία, περπάτημα – περιπέτεια.
Αλλουβιακό δάσος
Σημαντική δραστηριότητα του Gesaeuse National Park είναι η βοήθεια και η φροντίδα στους άγριους κατοίκους του (ελάφια, αγριοκάτσικα κλπ),δραστηριότητες μέσω των οποίων χαίρεσαι και αντιλαμβάνεσαι τη φύση, ευκαιρίες για δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση, ποδηλασία κλπ. Στο Gesaeuse είναι ορατή η κορυφή Buchstein .
Συνεργασίες με το πάρκο :
Κοινότητες:
Johnsbach 51%, Weng 30%, Admont 7%, Landl 6,5%, Hieflau 4,5%, St. Gallen 1%.
Σχολεία
Επιχειρήσεις
Αγροκτήματα
Τα Χρώματα στο λογότυπο – σήμα του Gesaeuse National Park είναι, το λευκό – των χιονισμένων οροσειρών, το πράσινο – του δάσους και το μπλε – του νερού.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5:
WILLOW DOME και LETTMAIR AU
Στην διαδρομή Admont – Hieflau, 10 km ανατολικά του Admont, στο κέντρο του πάρκου συναντήσαμε το Willow Dome τις ‘θολωτές ιτιές’, όπου το ‘ζωντανό’ πράσινο καλύπτεται από τις μοναδικές ‘κατασκευές δέντρων’, οι οποίες σε συνδυασμό με τα ‘κωνικά’ τεντόπανα δημιουργούν τα πιο συναρπαστικά σκίαστρα.
Συνάντηση με τον αρχιτέκτονα και την ομάδα εργασίας σε μια συναρπαστική διαδικασία χειρονακτικής παραγωγής έργου, φυσικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: κατασκευή χαμηλής θολωτής καλύβας, περίπου 1,5~1,70μ, από λυγισμένα κλαδιά ιτιάς ‘φυτεμένα’ σε περιμετρικό σκάμμα βάθους 40εκ σε ελεύθερο χώρο ανάμεσα στα θολωτά σκίαστρα και τους οικείους οβάλ χώρους κάτω απ΄ αυτά.
Το Willow Dome είναι κομβικό σημείο του πάρκου, δίπλα στο θεματικό φυσικό μονοπάτι ‘Lettmair Au’, στο μονοπάτι ‘Rauchbodenweg’ και στο μονοπάτι ‘Sagenweg’.
Περιήγηση στο ‘πλημμυρισμένο λιβάδι’ πλάι στον ποταμό Enns, στο Lettmair Au όπου μέσω «σταθμών-στάσεων» στην υπερυψωμένη ‘ξύλινη διαδρομή’, είχαμε τη δυνατότητα της εξερεύνησης του πλημμυρισμένου, ανά 5 περίπου χρόνια, παραποτάμιου δάσους.
Κατασκευές στο πάρκο:
-Υπερυψωμένη εξέδρα παρατήρησης στη μικρή λίμνη πλάϊ στο μονοπάτι.
-Γυάλινος κύλινδρος διαστρωμάτωσης 300 χρόνων, κάτω από ξύλινο τόξο.
-‘alles fliest’, - τα πάντα ρέουν, μέσα από μια κοχλιωτή κατασκευή ροής του νερού στην πλατφόρμα με τα πετρώματα.
-Ενημερωτικές πινακίδες, σχετικές με την πλημμύρα και την άνοδο της στάθμης του ποταμού, ...
-Υπερυψωμένη ξύλινη πολυγωνική εξέδρα, καθιστικά γύρω από δέντρο, ακουστικά με ακούσματα από το δάσος, το ποτάμι την βροχή, την καταιγίδα,...μια μαγική ξεκούραση στο δάσος.
-Υπερυψωμένη ‘ξύλινη διαδρομή’ στο δάσος με τις σημύδες, περίπου 0.5μ πάνω από το πλημμυρισμένο έδαφος .
-Υπερυψωμένη ξύλινη εξέδρα πάνω από τον ποταμό με υπέροχη θεά στην απέναντι όχθη, τα πυκνά δάση, τις ποικιλόμορφες πλαγιές και τις χιονισμένες κορυφές του Gesaeuse.
- Ενημερωτική πινακίδα σχετική με την τελευταία πλημμύρα, αποκόμματα από εφημερίδες, φωτογραφίες από τον πλημμυρισμένο Enns, ρεπορτάζ κλπ.
-‘Ποιητικό ταξίδι στο δάσος’ και στις 4 εποχές του χρόνου, μέσα από view master – video.
-Ταξίδι στο δάσος, γνωριμία με τους κατοίκους του με την μετατροπή κουφάλας δέντρου σε view master – video.
Περίπατος στο μονοπάτι, στο δάσος, στο ‘Rauchbodenweg’, μέχρι την κοίτη του Enns, σημείο αφετηρίας για rafting και την μεγάλη ξύλινη γέφυρα του Enns, με μεγάλα ξύλινα κωνικά βάθρα. Θέα στις δασώδεις όχθες, στο απότομο πρανές με τις διακριτές μεταλλικές κατασκευές προστασίας από τις καταπτώσεις.
Συνέχεια της πεζοπορίας στο μονοπάτι ‘Sagenweg’, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μέσα στο δάσος, πλάι στο ποτάμι, με το ξύλινο παρατηρητήριο, τη ξύλινη ‘ταίστρα’ μικρών ελαφιών, την ανηφορική διαδρομή με τις πολλαπλές ρίζες – γλυπτά, πάντα κάτω από τον επιβλητικό όγκο των οξυκόρυφων κορυφών Gesaeuse.
Ενημέρωση – παρατηρήσεις στους τρόπους διευθέτησης της κοίτης και των πρανών, με μικρού ύψους κλιμακωτές λιθόκτιστες κατασκευές, για την μείωση της ροής του νερού. Επιστροφή στο σημείο εκκίνησης, στο Willow Dome, αναχώρηση προς ανατολικότερα σε παράλληλη διαδρομή με τον Enns.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 6:
EΠΙΣΚΕΨΗ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ GSTATTERBODEN NATIONAL PARK PAVILION:
Το Pavilion είναι μια υπερμοντέρνα κατασκευή από μπετό, ξύλο, μέταλλο και γυαλί.
Σε ιδιαίτερο χώρο – αίθουσα εκπαίδευσης – του περιπτέρου, παρακολουθήσαμε και ‘συμμετείχαμε’
στην γεωλογική έκθεση με κύριο θέμα την συνεχή αλλαγή του περιβάλλοντος χώρου:
Σε 8 σταθμούς – εγκαταστάσεις μηχανημάτων, video, βασικών πετρωμάτων, απολιθωμάτων, φυτών και σε συνδυασμό με ενεργητικές χειρονακτικές δράσεις και συνεχείς οδηγίες, αντιλαμβάνεται κανείς την δημιουργία και ‘ανάδυση’ καθ΄ ύψος των οροσειρών του Gesaeuse, από το σχηματισμό του παλαιότερου βραχώδους όρους πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια.
Επίσης, ένα πείραμα δείχνει πως το παγωμένο νερό σπάζει τα βράχια.
Άλλα δείχνουν τη σειρά γένεσης των πετρωμάτων ή των φυτών των Gesaeuse. Ο χώρος αυτός βοηθά το μαθητή και γενικά τον επισκέπτη να αντιληφθεί τις φυσικές αιτίες και τη διαδικασία των μεταβολών του ανάγλυφου
Στο εικονικό αυτό ταξίδι, προσομοιώνοντας την ‘ανάδυση’ των οροσειρών, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο ποταμός Enns δημιούργησε την κοιλάδα του μέσα στα σκληρά βράχια.
Κάνοντας εικονικό σκι, ζεις την εμπειρία των παγετώνων και την εξέλιξή τους από την παγετώδη περίοδο.
5η ημέρα:Σάββατο 3-5-2008
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 7:
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΥΔΑΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ST. GALLEN ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Επίσκεψη στο πάρκο υδάτινης περιπέτειας ( waterpark,) που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, νότια του οικισμού ST.Gallen.
Πρόκειται για ελεύθερο χώρο αναψυχής, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους και έχει οργανωθεί με κεντρική ιδέα την παρουσία του νερού συνδυαστικά με το παιχνίδι.
Βασικός στόχος της επίσκεψης θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι η άντληση καινοτόμας πληροφορίας και ο εμπλουτισμός των μέχρι σήμερα παραστάσεων της ομάδας από τόπους αναψυχής που ενσωματώνουν πληροφορία με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Η πληροφορία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο που σχετίζεται με το γεωπάρκο της περιοχής.
Οι παραδοσιακές εφαρμογές της υδροκίνησης στην περιοχή της Στυρίας και όχι μόνο (ανάλογες υπάρχουν στην Ελλάδα) έχουν υλοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο συγκροτημένα και με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο, ώστε να δημιουργείται η ολοκληρωμένη εντύπωση περιήγησης ενός παραδοσιακού βιοτεχνικού πάρκου σε μικρογραφία.
Περιλαμβάνει 49 δραστηριότητες-παιχνίδια που εγγράφονται στο συνολικό μακρόστενο περίγραμμα του χώρου. Οι κατασκευές αναπτύσσονται γραμμικά αλλά και σε πιο ελεύθερους σχηματισμούς, πλάι στις τεχνητά διαμορφωμένες πορείες νερού. Κυρίαρχο υλικό αυτών των κατασκευών είναι το ξύλο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα περιστροφικής κίνησης (π.χ. κατακόρυφες φτερωτές μεμονωμένες ή ενταγμένες σε επί μέρους συγκροτήματα) μέσω των οποίων μεταδίδεται η κίνηση, για διάφορες χρήσεις: π.χ. ανύψωση και μεταφορά νερού σε ξύλινα κανάλια ευρισκόμενα σε ψηλότερη στάθμη. Σε πολλές περιπτώσεις η κίνηση μετατρέπεται σε παλινδρομική ενεργοποιώντας π.χ. συστάδα σφυριών για επεξεργασία τεμαχίων από σίδηρο. Άλλη παραδειγματική λειτουργία στον χώρο αυτό, βασισμένη στην παραδοσιακή εκμετάλλευση της δύναμης που απορρέει από την κίνηση του νερού, αφορά στην μεταφορά κορμών ξύλου και μεταφόρτωσή τους σε βαγόνια.
Σε αντιδιαμετρική περιοχή ως προς την είσοδο του πάρκου, έχουν κατασκευαστεί κτίσματα σε αναπαράσταση νερόμυλου και φούρνου, παραδοσιακού πριστηρίου και κτίσματα μέσω των οποίων αποδίδεται ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής των αμιγώς ξύλινων κτισμάτων της περιοχής, καθώς και αυτών όπου η τοιχοποία διαμορφώνεται από ξύλινο σκελετό, ενισχύεται με ένα είδος ξύλινου πλέγματος, ενώ ως υλικό πλήρωσης χρησιμοποιείται κονίαμα.
Στην ίδια περιοχή έχει διαμορφωθεί μέσα σε στεγασμένο χώρο μακέτα (κλ. 1:100000) με την οποία απεικονίζονται έργα εφαρμογής ορεινής υδρονομίας στην περιοχή και γίνεται προσομοίωση των φυσικών διεργασιών που γίνονται στην επιφάνεια και στο υπέδαφος της κοιλάδας, μέσα από την δράση του νερού (κανονική ή καταστρεπτική).
Προγραμματίζεται ζωντανή παρουσίαση (με την μορφή εικονικής πραγματικότητας στο κοινό). Μέσα στον χώρο αυτό και για το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε συνέντευξη από τον κ. Kollmann,στους επικεφαλής της ομάδας επίσκεψης.
Το θεματικό πάρκο νερού διαμορφώθηκε προ 6ετίας. Ο χρόνος κατασκευής διήρκησε 3 μήνες.
Στην είσοδο του πάρκου υπάρχει εξαιρετική οπτική φυγή προς κοντινό κάστρο, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση και δεσπόζει στον ευρύτερο χώρο του γεωπάρκου.
Απέναντι από τον χώρο στάθμευσης του πάρκου, παρατηρήθηκαν αποθέσεις της τελευταίας παγετώδους περιόδου(morenes) περίπου 10.000 χρόνια πριν, καθώς και αποθέσεις παλαιότερης παγετώδους περιόδου.
Επίσκεψη στο Paflau (wasserloch-Klamm).
Πορεία σε μικτό φυσικό και ξύλινο μονοπάτι, δίπλα στον παραπόταμο (φαράγγι) του ποταμού Σάλσα, με προορισμό έναν εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 40 μ.
Η ξύλινη αναρτημένη γέφυρα του Σάλσα, μεγάλου μήκους ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 8:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ EISENWURZEN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥΣ.
Με μια περιήγηση στον ποταμό SALZA με σχεδίες (raft) έγινε αντιληπτή η προστασία των βιοτόπων του ποταμού και η σημασία των υδάτινων αθλημάτων (sports).
Ο ποταμός SALZA που διασχίζει το φυσικό και γεωλογικό πάρκο EISENWUTZEN είναι ένας από τους ομορφότερους ποταμούς των Αυστριακών Άλπεων. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό από rafters και canoes. Στο σεμινάριο έγινε επίδειξη κατά μήκος του ποταμού της φυσικής κατάστασης και των προβλημάτων ,λυμένων και άλυτων, συζητήθηκε η Γεωλογία της περιοχής καθώς επίσης, η φυσική προστασία και διαχείριση της.
6η ημέρα:Κυριακή 4-5-2008
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 9:
Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ.
Εισαγωγή στους επιστημονικούς και μουσειακούς στόχους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.
Τα μουσεία φυσικής ιστορίας έχουν τρεις αποστολές (καθήκοντα) ίσης σπουδαιότητας.
Διατήρηση , Έρευνα και Μεσολάβηση.
Το σεμινάριο ανέδειξε τους στόχους και την οργάνωση της επεξεργασίας των επιστημονικών συλλογών και δεδομένων στην εργασία των επιστημόνων.
Το μουσείο Φυσικής ιστορίας στη Βιέννη είναι ένα από τα σημαντικά μουσεία του κόσμου. Οι πιο παλιές συλλογές είναι πάνω από 250 ετών, ενώ περιέχει πάνω από 20 εκατομμύριο αντικείμενα. Χτίσθηκε στη Ringstrasse της Βιέννης το 1872-1889 για να στεγάσει την τεράστια συλλογή των Αψβούργων αυτοκρατόρων, σύμφωνα με τα σχέδια των Gottfried Semper και Karl Freiherr βον Hasenauer.
Το κύριο κτήριο του μουσείου είναι ένα επιμελημένο παλάτι, και η αλληλεπίδραση του κτηρίου, της περίκομψης διακόσμησης, των επίπλων, και των πολύτιμων εκθεμάτων δημιουργεί μία θαυμάσια εντύπωση στον επισκέπτη.
Στις αίθουσες του μουσείου που καλύπτουν 8.700 τ.μ. ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει στην ιστορία του πλανήτη μας, μέσω της συναρπαστικής ποικιλομορφίας της φύσης και στην προέλευση του πολιτισμού μας.Στο ισόγειο μπορεί κανείς να θαυμάσει πολύτιμες πέτρες και ορυκτά, σπάνια απολιθώματα και γιγαντιαίους δεινόσαυρους, καθώς επίσης και διάσημα προϊστορικά έργα τέχνης.
Μερικά από τα διάσημα και αναντικατάστατα εκθέματα είναι:
Η ηλικίας 25.000 ετών, μορφή της «Αφροδίτης του Willendorf".
Ο σκελετός ενός Διπλόδοκου (Diplodocus, του μακρύτερου χερσαίου σπονδυλωτού που έχει ζήσει ποτέ και ένα γιγάντιο τοπάζι βάρους 117 Kg.
Ο πρώτος όροφος παρουσιάζει συναρπαστική ποικιλία ειδών του ζωικού κόσμου, από τα πρωτόζωα ως τα πιο εξελιγμένα θηλαστικά. Αντικείμενα ηλικίας άνω των 200 ετών, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ως μάρτυρες της φύσης και ιστορικά αρχεία για την ιστορία της επιστήμης και της τέχνης της ταρίχευσης. Πολυάριθμα ταριχευμένα ζώα ειδών είτε εξαφανισμένων ή εξαιρετικά απειλούμενων κάνουν τις συλλογές πραγματικά αναντικατάστατες.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι συλλογές εντόμων χρονολογούνται από το 1793 όταν αγόρασε ο αυτοκράτορας Franz I της Αυστρίας τις επιστημονικές συλλογές του ζωολόγου Joseph Natterer. Μετά από το πρόωρο θάνατο του αυτοκράτορα Franz I, η σύζυγός του ΜΑΡΙΑ ΘΗΡΕΣΙΑ μετέφερε την επιστημονική συλλογή στην ιδιοκτησία του κράτους και την κατέστησε προσιτή στο ευρύ κοινό. Η ΜΑΡΙΑ ΘΗΡΕΣΙΑ, παθιασμένη συλλέκτρια και η ίδια, αναγνώρισε την πρακτική σημασία των φυσικών επιστημών και ιδιαίτερα της ορυκτολογίας για την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Έδωσε στον διάσημο ορυκτολόγο Ignaz τη διαταγή να τακτοποιηθούν και να επεκταθούν οι συλλογές. Το 1806 το μουσείο αγόρασε μια συλλογή των ευρωπαϊκών εντόμων που έγινε από το Johann Carl Megerle von Mόhlfeld και o Megerle έγινε ο πρώτος έφορος αρχαιοτήτων. Aυτός οργάνωσε την αγορά της συλλογής Gundian των ευρωπαϊκών πεταλούδων. Αυτές οι παλαιές συλλογές καταστράφηκαν τον Οκτώβριο του 1848 κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς. Η μεγάλη συλλογή εντόμων (πάνω από 60.000) από το ταξίδι όμως του Johann Natterer στη Βραζιλία (1817-1835) γλύτωσε από την πυρκαγιά. Το 1859, η φρεγάτα NOVARA επέστρεψε από ένα παγκόσμιο ταξίδι με το Georg Ritter von Frauenfeld και τον Johann Zelebor εμπλουτίζοντας τις συλλογές του μουσείου με πολλά εκθέματα. Η σημερινή οργάνωση του μουσείου χρονολογείται από το 1876.
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου